Aralık 31 Milli ve Manevi Değerlerin Önemi

MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİN ÖNEMİ

Tarih sahnesinde en uzun kalan milletler şüphesiz, millî ve manevî değerleri toplumsal dokusunda en iyi şekilde barındırabilen devletler olmuştur. Bireylerini millî, manevî ve ahlâkî değerlerine bağlı yetiştiren toplumların, çağın gereği olan gelişmelere duyarsız kalmadıkları takdirde, başarılı olmamaları için bir sebep yoktur. Milletleri ve toplumları sahip oldukları millî, manevî ve ahlâkî değerlerin ayakta tuttuğunu bilmekteyiz Bunları bizlere ulaşan tarihî belgelerden, eski medeniyetlerin kalıntılarından anlayabileceğimiz gibi Kur’an-ı Kerim’in bir çok ayetlerinde de ibret almamız için Yüce Allah bizlere bildirmektedir.

Millî ve manevî değerleri zayıflayan millet ve toplumların çöküş yaşadığı bilinmektedir. Medeniyetler millî, manevî ve ahlâkî değerleri ihmal ederek, sadece maddi unsurlarla uzun ömürlü olamamışlardır.  Medeniyetlerin oluşumunda, maddi unsurlar kadar millî ve manevî değerler de önemlidir.

Dil, din, tarih, örf, âdet ve gelenekler, aile kurumu, kutsal zaman ve mekânlar, bayrak, vatan, İstiklâl Marşı gibi millî ve manevî değerlerin oluşturduğu kültürün oluşumuna dikkat edildiğinde bu değerlerin, birbirinden ayrılamayan ve birbirleriyle iç içe olan, birbirini tamamlayan ortak değerler olduğu görülecektir. Uzun bir zaman sürecinden sonra oluşan, fert ve toplumlar tarafından kendi varlık sebepleri olarak görülen bu kültürel değerler, millet ve toplumları ayakta tutan öz benlikleridir. Diyebiliriz ki; millî ve manevî değerler millet ve toplumlar için hayat kaynaklarıdır. O halde mutlu bir dünyada hep birlikte mutlu olarak yaşayabilmemiz için bu fıtrî yapı bozulmamalı; bozulmaması için gerekli bütün önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerin alınmasında bütün fert ve toplumların birbirine yardımcı ve destek olmaları gerekmektedir.

Dünya genelinde olduğu gibi, son yıllarda toplumumuzun da büyük bir değer kaybına uğradığı ve “ahlaki çöküntü” yaşadığı uzmanlar tarafından sık sık dile getirilmektedir. Gerçekten de asırlar boyu insanlarımızı bir arada tutan, hayatımıza anlam ve amaç katan biraz önce saydığımız pek çok değer kaybolmaya yüz tutmuştur. Bu durumda kendi toplumunu ve tüm insanlığı ilerletecek ideal ve amaçlardan yoksun olarak yetişen gençlerin günübirlik haz peşinde koşar hale gelmeleri ve bizden olmayan kültür ve yaşam biçimlerine özenmeleri toplumu bekleyen en büyük tehditlerden birisi olsa gerektir. Buna karşılık milli ve manevi değerlerin güçlendirilmesi, toplumda gençlere iyi örnek oluşturacak model şahsiyetlerin öne çıkarılması ve onların yüksek ideallere özendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu yolda güvenli olarak ilerleyebilme, eğitimin her kademesinde planlı ve sistemli bir değerler eğitiminin uygulanması ile mümkün olacaktır.

Hiçbir millî, ahlakî ve manevî değer küçümsenemez, bireysel ve toplumsal hayatta yok sayılamaz. Bu noktada şunu unutmamak gerekir ki, kaybedilen her değer toplum hayatından bir şeyleri götürmektedir. Kaybolan, yıpranan, işlevini yitirmiş olarak algılanan her bir değerin yeri mutlaka daha sağlıklı bir değerle doldurulmalıdır. Bu konu da aile, okul, çevre ve din görevlilerine yüksek sorumluluk duygusuyla birlikte büyük görevler düşmektedir.

Görevlerimizi ihmal ettiğimizde, zamanla toplumsal çöküşe zemin hazırlanmış olunur. Bazı olumsuzluklara rağmen Müslüman-Türk toplumu ve onun bireylerinin; özünde bulunan ve kendisiyle özdeşleşen millî, manevî ve geleneksel izler taşıyan değerlerine sahip çıkacağına, mutlu ve müreffeh günler yaşayacağına inancımız tamdır.

Yeni bir yıla giriyoruz. Fert ve toplum olarak geçmiş yılın ve yılların muhasebesini yaparak önümüzde kalan sınırlı zaman dilimini daha iyi kullanma bilinci kazanmamız gerekmektedir. 2011 yılının milletimize ve bütün insanlara hayırlar getirmesini; yoksulluğun, açlığın, doğal felâketlerin yaşanmadığı, savaş ve terör gibi üzücü olayların son bulduğu bir dönem olmasını, yeni yılın bütün insanlığa huzur ve barış getirmesini Cenab-ı Allah’tan diliyorum.

Kaynak:

Diyanet Aylık Dergi Temmuz 2003

Diyanet Aylık Dergi Mayıs 2010

Müftümüz

Recai ALBAYRAK

Kdz Ereğli Müftüsü

Kuran Kursları Dökümanları

• Ek Öğretim Ders Planı
  • Temel Öğretim (Kur'an-ı Kerim)
  • Temel Öğretim (Ahlak, itikat, ibadet, Siyer)
  • Hafızlık
  • Ek Öğretim (Kur'an-ı Kerim)